Stamtavle-ansøgninger – en lille guide til de første :)

I morgen kl 13.00 åbner vi op for ansøgning af stamtavler i Stambogskontoret.
De to stambogsførere har brugt de sidste dage på at få styr på softwaren og bl.a. ligge alle stamtavler fra Dansk Ørkenrotte Info ind på databasen også.

Inden vi åbner op, tænkte vi det kunne være en god idé med en lille “how to” guide til stamtavle-ansøgningen.

For ørkenrotter

For ørkenrotterne er der en lille “speciel” ting, da vi bygger videre på databasen fra Dansk Ørkenrotte Info. Det betyder i praksis, at man ikke behøver søge alle de dyr en gang til – de er nemlig registreret. Så når man få unger efter nogle af de dyr, så har vi allerede forældrene i vores database. Dejligt nemt for jer! 🙂

Farver og genkoder er præcis som vi kender det fra Dansk Ørkenrotte Info og skulle helst være forholdsvist problemfrit.
Kender man ikke farvernes genkode, så slå dem op herinde: Farver & Gener

Er man meget i tvivl om sin ørkenrottes farve, så spørg endelig inde på vores medlemsgruppe på facebook, så prøver vi at hjælpe bedst muligt.

For mus

Musene starter på “bar bund” – næsten i hvert fald. Der har ikke tidligere været et fælles register, men stambogsføreren har allerede over 100 registrerede mus i databasen baseret på de gamle stamtavler på mus hun har eller har haft. Det betyder at du godt kan være så heldig, at din mus’s forældre eller bedsteforældre allerede er registreret og du slipper for at gøre det.

Der er sket en lille ændring på måden genkoder skrives op på hos musene, i forhold til det man er vant til.
Det har længe været kotume at skrive f.eks. A/a for en agouti, sortbærer. Ligeledes har man brugt * for ukendte gener f.eks. A/*.
For at ensrette genkoder for alle dyr i databasen, fjerner vi nu /’en. Dette sparer mange tegn på stamtavlen (længden på koden) og det sparer stambogsføreren for en masse klik – så hun bliver ikke så træt i hænderne af alle de klik det bliver til i længde. Derfor skriver man nu bare f.eks. Aa.
For ukendte gener bruges ikke længere *, men nu bruges _ Så man skriver A_. Dette fordi at * ikke fremstår visuelt pænt i softwaren og fordi _ er oftere brugt i genkoder på tværs af arter over hele verden. Derfor “ensretter” vi nu, så vi alle skriver genkoderne ens.
Hvis du er i tvivl om din mus’ farve, så spørg på vores medlemsgruppe på facebook. . Er der tvivl om, hvordan genkoden skrives, så kig på siden over siden her: Farver & Gener

 

For alle – vores “født før d. 25. maj 2014”-undtagelse

Egentligt er der nogle begrænsninger på, hvad man kan registere og hvor langt et navn de kan få.
Vi har lavet en undtagelse til disse regler:

§7 – Registreringsret og -pligt
Der må IKKE stambogsføres i andres opdrætternavn. Det er opdrætters egen pligt at stambogsfører iht. §2. stk. 2.

§8 – Dyrets Navn

Stk. 2 – Dyrets navn inkl. opdrætternavn og evt. landekode må maksimalt være på 40 anslag.

Stk. 4 – Medlemmer, som ikke er registreret opdrætter, kan kun registrere dyr med ét navn i alt.

§3 – Andet opdræt
Dyr født hos danske opdrættere uden godkendt opdrætternavn eller dyr indkøbt uden stamtavle kan kun stambogsføres med et navn.

 

Da mange af os har købt dyr af andre opdrættere før DMG stiftelse, af både nuværende DMG opdrættere og ikke medlemmer, har vi indført en undtagelse.

Ovenstående paragraffer gælder IKKE for dyr født FØR d. 24. maj 2014.
Så har du dyr som er født inden d. 24. maj i år kan du fuldt ud registrere dem med præcis det navn den fik, da du købte den – uanset hvem du har købt den af.

Det betyder i praksis

– Du har købt et dyr født før d. 24. maj af nuværende DMG opdrætter, som endnu ikke har fået den registreret. Kan du selv registrere den så ved at indsende dokumentation for afstamning?
Ja du kan! Du er undtaget reglen Ҥ7 РRegistreringsret og -pligt
Der må IKKE stambogsføres i andres opdrætternavn. Det er opdrætters egen pligt at stambogsfører iht. §2. stk. 2.”

– Du har en dyr født før d. 24. maj af en opdrætter, som ikke er DMG medlem. Den har et opdrætternavn og hedder f.eks. “Baloo’s Bamse Trold”. Egentligt har den tre navne Baloo’s og Bamse og Trold. Kan du få registreret hele navnet inkl. opdrætternavnet “Ballo’s”?
Ja det du kan! Du er undtaget reglen “§3 – Andet opdræt
Dyr født hos danske opdrættere uden godkendt opdrætternavn eller dyr indkøbt uden stamtavle kan kun stambogsføres med et navn.” og kan derfor registrere den med sit fulde navn givet af den danske opdrætter udenfor DMG.

– Du har købt et dyr født før d. 24. maj, hvis navn er på 45 anslag inkl mellemrum. Kan du registrere den med alle 45 anslag?
Ja du kan! Du er undtagen reglen “§8 – Dyrets Navn, Stk. 2 – Dyrets navn inkl. opdrætternavn og evt. landekode må maksimalt være på 40 anslag.” og vi registrerer dens fulde navn på alle 45 anslag.

 

Håber denne “how to”-guide har givet dig svar på nogle af de ting du evt. måtte være i tvivl om.
Ellers er du altid meget velkommen til at rette henvendelse til stambogskontoret enten via mail eller i vores medlemsgruppe på facebook.

Og husk – det er ikke kun ørkenrotter og mus, som kan få stamtavle i DMG. Vi registrerer som udgangspunkt ALLE mus, gerbil og jird-arter. Jo flere arter vi får samlet, jo stærkere står vi sammen.

Håber der kommer mange ansøgninger ind fra i morgen kl 13.00.
Husk dog at vores stambogsfører forhåbentligt får travlt her i starten, så hav tålmodighed.

Webmaster
Author: Webmaster

Skriv en kommentar

Scroll to Top