Mus – foder

Grundfoder
Mus kan lide at spise mange forskellige ting. Man kan vælge at fodre med et blandingsfoder, såsom Mr. Johnsons Supreme Rat & Mouse, Rat Vital, Vitakraft Emotion Beauty Mouse/Rat (begge kan bruges).   Eller man kan vælge et foder i pilleform, såsom Altromin eller SoCobs.
Hvis man vælger et blandingsfoder, skal man være opmærksom på, at musene sorter rigtig meget i foderet og visse elementer, vil de frasorterer, så man kan ikke være sikker på, at de får den ernæringsmæssigt rigtige kost.
Fodrer man med et pillefoder, er man derimod sikker på, at musene får den rigtige ernæring, da de ikke kan frasortere. Det vil i længden også være billigere at fodre med piller.

Proteiner
De fodertyper nævnt ovenfor, har det proteinindhold, som anbefales til mus. Ikke desto mindre kan man med fordel give sine mus et par tørrede/levende melorme, lidt killinge- eller hvalpefoder eller lidt kogt kylling uden krydderier 1-2 gange om ugen som tilskud og godbid. Som tilskud er det især godt til unge mus eller diegivende mødre.
Vær opmærksom på, at mus kan få en allergisk reaktion som følge af for meget protein. Dette viser sig ved små, kløende knopper på huden og hårtab.

Frugt og grønt
Man kan med fordel give grønt, men skal passe på med frugt på grund af sukkerindholdet. Mus har en sød tand og vil elske sukkerholdige produkter, så netop derfor skal man passe på, da det ikke er godt for deres tænder og kroppen. Mus kan blive meget overvægtige og få diabetes, som er dødeligt.
Man kan f.eks. vælge at give dem æble, pære, agurk og gulerod, broccoli, blomkål, persille, fuglegræs eller ærtebælge. På en varm dag, kan man også give frosne ærter og majs i en skål koldt vand. Det er både god aktivering og nedkølende.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at frugt/grønt tilhørende natskyggefamilien er giftigt, hovedsagligt pga. af indholdet af solanin og chaoconin. Natskygge-familien omfatter bl.a. kartofler, tomater, auberginer samt en lang række andre planter. Røde tomater kan dog gives i begrænset omfang.

Andet
Mus er bestemt ikke kræsne, de kan lide brød, tørret rugbrød, fuglefrø som undulat- og parakitblanding. Endvidere er de vilde med havregryn (er også godt for dårlige maver), havrefras, corn flakes (uden sukker), kiks, og pasta. Mulighederne er mange, man kan roligt prøve sig frem.
Til nervøse og meget slanke mus kan man give havregrød, babygrød (ikke frugtgrød) i pulverform rørt op i vand, moset banan samt kogt æg 2-3 gange ugentligt alt efter behov. Man skal dog være opmærksom på, at babygrød kan give lidt dårlig mave, hvis de får for ofte.

HOT:
Æble
Broccoli
Gulerødder
Blomkål
Agurk
Salat – små mængder, da større mængder kan give leverproblemer.
Persille
Fuglegræs
Kløver
Mælkebøtte
Røllike
Brød – frisk/tørt/ristet
Cornflakes – fedtfattige.
Solbær
Hundekiks
Kogt æg
Melorme
Rosiner
Katte-tørfoder
Friske ærter og bælge (husk at skyl dem inden dyrene får dem)
Hirsekolber (max en kolbe om ugen, da det er en fed kornsort)
Undulatfoder og parakitblanding (unger har meget glæde af det)
Jordnødder med skal
Tørrede kamille blomster (gives i små mængder til nervøse dyr)
Knopper af æblegrene (lige inden bladene springer ud)

 

NOT:
Rå kidneybønner
Løg – ødelægger røde blodceller
Kartoffeltoppe
Rabarber
Tomatblade
Natskygge – alle slags
Smørblomst/Ranunkel
Klematis
Påskelilje
Skarntyde
Hortensia
Vedbend
Guldregn
Laurbær
Nerie
Rhododendron
Taks
Yucca/palmelilje
Kaninfoder
Slik
Karamel
Avocado -giftigt for hjertet
Følfod – er MEGET giftig – kan forårsage kræft og er giftigt for nyrerne
Hvidløg – kan være meget farlig i større mængder og frarådes da man ikke kender den fulde effekt på mus
Store melorme (hvis der er unger, da de kan bide sig fast og give små sår)
Citronmelisse (meget syrligt og kan give mavepine)

Scroll to Top