Typestandard – zebramus

Dette er den midlertidige udstillingsstandard for zebramus. Den præcise ordlyd kan ændre sig, da den ikke er færdig endnu.
Det forventes at have den endelige ordlyd klar til udstilling af zebramus i Sjældne Arter Standard d. 1.1.2016.

Kroppen
Kroppen skal være slank og muskuløs. Hunner skal være synligt feminin og have en elegant og smidig bygning. Hanner skal være maskuline og have en kraftigere bygning.

Hoved
Hovedet skal være kort og ikke for bredt. Skal have en svagt konveks profil i en jævn linje fra næse op til panden over øjnene og flade naturligt ud op til ørerne.
Hoved skal være sat på kroppen uden synlig hals.
Næseparti skal være en kort til ligesidet trekant fra øjnene og afsluttes i en spids ved næsen med tydelige knurhårspuder.

Øjne & Ører
Øjnene skal være sorte og formet som store mandler, grænsende til runde.
Ørerne skal bæres oprejst og fremadrettet. De skal have en bred afrundet base og fortsætte op i et aflangt øre, der afsluttes afrundet.
Ørerne skal sidde med samme afstand som øjnene, så de sidder på samme linje set oppefra og forfra. Øjne og ører skal danne en kort rektangel set oppefra.

Poter & kløer
Skal være dækket af pels. Naturligt lange og hele kløer på alle tæer. Tæerne foretrækkes i lys hornfarve.

Hale
Halen skal være mindst lige så lang som kroppen, længere foretrækkes. Den skal være uden knæk eller kraftige bøj.
Halen skal være sat direkte på kroppen. Den skal være lang og slank fra halerod til spids. Halen skal være fin, men samtidig stærk og muskuløs.

Pels
Pelsen skal være blød og skinnende uden at være fedtet. Pelsen skal ligge tæt ind til kroppen. Halen skal være dækket af fin pels fra halerod til spids. Manglende pels er en fejl. Næsen skal være omkranset af en bred vifte af knurhår.

Farve
Grundfarve: Skal være en varm gyldenorange farve.
Sidemarkering: En skarp linje markeret på begge sider mellem grundfarve og mavefarve.
Linjen starter under næsen i kanten af knurhårspuderne og går videre ud langs kanten af kæben og videre ud ved bugen i hele kroppens længde, inden den fortsætter ned på indersiden af bagbenet.
Striber: Striberne tælles fra rygstriben. Rygstriben skal være bred og tydeligt markeret fra nakke til halens begyndelse. Det foretrækkes at rygstriben starter midt i panden lige efter øjnene.
Derudover ønskes der striber på hver side, jævnt fordelt ned langs siden, det foretrækkes med lige mange striber på hver side, symmetrisk fordelt.
Fælles for alle striber er, at de skal være en mørk brun til næsten gråsort farve. Striberne skal være jævne og klart afgrænsede uden iblanding af hårstrå med grundfarve.
Mavefarve: Hvid
Kløer
: lys hornfarve.
Anden markering: Hovedets grundfarve ønskes med en kraftig ticking i samme farve som striberne, så det syner at striberne er en forlængelse af denne ticking fra hovedet.

Størrelse og kondition
Størrelsen på zebramusen skal være harmonisk og passe til dens kropsbygning, så den hverken bliver for tyk eller tynd. Proportionerne mellem halen og kroppen skal være harmonisk i både tykkelse og længde.

Fejl
Spinkel og slap hale. Helt runde knappelnåls-øjne. Runde ører. Kraftig haletuft. Diffus sidemarkering. Fedtet pels. Manglende knurhår. Haleknæk. Mørke negle.