Forberedelser og udstilling

Op til en udstilling er der nogle forberedelser vi i Dansk Mus & Gerbil gerne vil fremhæve for vores udstillere, så deres udstillingsdyr får den bedst mulige bedømmelse og udstillerne får den bedst mulige dag.

Forberedelser inden tilmelding

Hvem og hvor mange skal udstilles?
Først skal man kigge på, hvilke af sine dyr, som man gerne vil udstille. Det er vigtigt at gøre i god tid, så man får tilmeldt dyrene i rigtig klasse.
Ikke alle egner sig på udseendet, så kig i standarderne og beskrivelserne – passer de til det skrevne?
Har dyret ar, hakker i ørerne, haleknæk eller pletter uden pels pga. f.eks. alder eller tidligere slåskampe, vil dette trække fra, så overvej en ekstra gang om den skal med – eller om den skal stille op i f.eks. kæledyr frem for standard eller sjælden variant klasserne.

Har den temperamentet til at blive udstillet?
Den skal finde sig at blive løftet op af en udstillingsboks af en fremmed og blive bedømt. Der vil blive kigger under hage og mave, kigge op under den ved løft af halerod, tjekket halelængde og efter haleknæk og tjekket pelslængde og -kvalitet. Dette skal dyret kunne uden at springe væk eller nappe/bide. Kan dommeren ikke komme til at håndtere dyret, vil den blive bedømt i udstillingsboksen og dette er ikke optimalt. Derfor er det en god idé at lade f.eks. venner prøve at håndtere dyret, så den bliver vant til at blive håndteret af fremmede. dyret må ikke udvise aggressiv adfærd, da dette vil betyde, at den får et “ikke godkendt” i temperament i standard og sjælden variant – og temperament og hvor let den er at håndtere tæller meget højt i kæledyr.

Det er måske heller ikke begge dyr i et par, som skal udstilles. Det er muligt kun at udstille en, og så tilmelde partneren som “selskabsdyr”. Dette betyder at man måske nøjes med kun at udstille den bedste i et par eller i en trio. Men det er stadig vigtigt at få tilmeldt selskabsdyrene – ellers kommer de ikke ind på udstillingen!
Man skal huske, at man højest må have tre ørkenrotter eller fire mus i en udstillingsboks, på den betingelse at de ikke er samme køn eller farve, da det ellers er svært for dommeren at skelne. Har man nu en trio, hvor alle er helt sorte og af samme køn, vil de ikke kunne være i samme udstillingsboks, men skal i hver sin.

Før udstilling
Når man har fundet den eller de dyr, som skal udstilles, er der nogle ting, som er rigtig gode at forberede:

  • Tjek den for utøj, helt små sygdomstegn osv. så du er helt sikker på, at du har en frisk ørkenrotte/mus med. Vi anbefaler ALTID at hvis ikke du forebyggende frontline-behandler mod utøj løbende, at alle udstillingsdyr får en frontline behandling 2-4 før udstilling. På den måde sikre man sine egne dyr helt for utøj ifm. udstilling. Man behøver ikke være helt så nervøs i indtjek og man risikerer ikke at få utøj fra f.eks. gæster på udstillingen.
    For hunner: hvis hun går med en han, så husk at tjekke løbende for drægtighed. Hunner er oftest synligt drægtig de sidste 4-5 dage af drægtigheden. Er hun synligt tyk af drægtighed, bliver hun afvist i indtjek og skal forlade udstillingen. Synligt drægtige hunner hører ikke til på en udstilling.
    For mus: Tjek ørerne for øremider – hvis én mus kommer med øremider vil alle mus fra samme ejer blive afvist og sendt hjem.
  • Pelsen. Pelsen skal være ren og pæn, husk at overveje bundstrø og redemateriale op til og på udstilling. F.eks. kan avispapir eller farvet pap smitte af på pelsfarven. Derfor anbefales “farveløs” bundstrø og redemateriale altid op til og på udstilling.
    For ørkenrotter: Hvis ikke de har sandbad hele tiden i buret, så giv evt. jævnlige sandbade op til udstillingen, så pelsen bliver renset godt. Evt. ved at drysse sand hen over den enkelte ørkenrotte, hvis ikke den selv bader i sandet. Dette vil være med til at gøre den ren og få pelsen pæn.
  • Håndtering. Intesivér håndteringen før udstilling, så du er helt sikker på, at den er vant til at blive taget op, sat på låget af udstillingsboksen/på et udstillingsbræt, i en åben hånd, få målt halelængde op til ørerne/næsen, kigget under hagen, mærket hale osv. – så bliver din ørkenrotte eller mus ikke overrasket på udstillingsdagen.
  • Udstillingsboksen/e. Boksen man udstiller i skal være ren, så man kan se dyret deri og være sikker på, at den er fri for utøj ved indtjek. Den skal udstyres med rent bundstrø, lidt tørt foder og på dagen et lille stykke agurk eller gulerod.
    Mht størrelse anbefaler vi, at du ikke udstiller flere end to i en boks med mindstemålene og hvis man vil udstille tre ørkenrotter/fire mus at man så udstiller i en boks så tæt på maksimalt tilladte mål som muligt.
  • Salgsdyr og transitdyr. Har du salgsdyr tilmeldes det via tilmeldingsblanketten. Transitdyr meldes til kasseren og skal betales for enten sammen med tilmeldingen eller ved indtjek – det er udstillers eget ansvar at have  aftalte penge med for transitdyr.
  • Hav styr på kasser osv. i god tid. Når du står i indtjek om morgnenen er det godt at vide hvilke dyr, som sidder i hvilke kasser. Mange sætter små post-it sedler på med navn og status, så man hurtigt kan tjekke dem ind. Sedlerne skal så fjernes fra udstillignsdyrene, når der er sat katalognummer på i stedet.

 

Forbered dig på udstillingsdagen

Udstillingen starter ved tjek ind. Her skal alle dyr, uanset art, igennem et tjek for utøj, smitsom sygdom, sår og skrammer, synlig drægtighed og beskidte kasser. Uanset om man kommer med udstillingsdyr, transitdyr, salgsdyr eller selskabsdyr skal alle igennem indtjekket.
Indtjekket tager altid lidt tid, og det kræver lidt tålmodighed. Fra indtjek bæres udstillingsdyrene ind på et bord ved sit katalog nummer. Her fjernes også evt. markeringer eller sedler på kassen – kassen må ikke bære præg af hvem ejer er.
Der er typisk åbnet for ankomst til Indtjek i ½ time, hvor folk skal være ankommet og den efterfølgende halve time vil indtjek gøres færdig, så vi starter til tiden.

Når ens dyr bæres af sekretæren til dommeren, må udstilleren stille sig op og lytte med og høre, hvad dommeren har at sige om ens dyr. Dommeren afgiver derved bedømmelse både mundtligt og skriftligt til udstilleren. Der må ikke snakkes omkring dommeren eller stilles spørgsmål. Der kommunikeres kun med dommeren, hvis denne henvender sig direkte med et spørgsmål.
I løbet af dagen går tiden ofte ved at man snakker og hygger med alle de andre udstillere og gæster. Ofte varer bedømmelserne fra først på formiddagen til midt eftermiddag og i den tid har man som udstiller eller gæst god tid til at gå og slappe af og hygge sig. Der er mange flotte dyr på udstillingen, som man kan gå og kigge på og mange forskellige emner om dyrene er ofte oppe at vende, så der er rig mulighed for at blive klogere og lære fra sig i løbet af en hyggelig dag. Er man heldig, kan der også være opdrættere som enten har kuld til salg, som er med eller som man kan se billeder af, og dermed måske finde sit nye kæledyr.

Webmaster
Author: Webmaster

Skriv en kommentar

Scroll to Top